عناوین
درچند ساله گذشته تعداد جستجوها از طریق موبایل بالاتر رفته است و بسیاری از افراد برای جستجو در سایت ها و به دست آوردن اطلاعات در زمینه های گوناگون از موبایل خود استفاده می کنند، بنابراین سازگار بودن صفحات وب با گوشی های هوشمند موبایل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار شده است و در واقع به همین سبب است که گوگل پروژه صفحات موبایلی پرشتاب (AMP) را راه اندازی کرده است.
پروژه صفحات سریع موبایل چیست ؟
پروژه صفحات پرشتاب موبایل یک فریم ورک متن باز است (دوستان برنامه نویس دقت کنند) که هدف آن بهبود و افزایش سرعت نمایش صفحات وب در گوشی های تلفن همراه تمام مردم جهان است.
تاریخچه AMP
گوگل در اوایل سال ۲۰۱۶ ابزاری به نام AMP را منتشر کرده است که در ادامه در مورد این ابزار توضیحات کامل تری ارائه خواهیم کرد. این ابزار را گوگل برای راحتی استفاده کاربران از صفحات وب ارائه کرده است. چون که در دوره امروزه اکثر مردم برای وب گردی از گوشی های تلفن همراه خود استفاده می کنند و این آمار روزانه روبه افزایش است. گوگل می خواهد که مدیران وب سایت ها از این ابزار برای بهبود سرعت صفحات وب سایت های خود استفاده کنند تا کاربران به راحتی بتوانند محتوای صفحات وب سایت ها بدون هیچ معطلی مشاهده کنند.
البته این به معنی کنار گذاشتن محتوای سنگین مثل ویدئو و تصویر نیست، بلکه یعنی بیشتر از فناوری رایج و بهتری استفاده کنیم که میتونه سرعت بارگذاری صفحات رو بیشتر کنه.
AMP چیست و چه کاری انجام می دهد؟
- Accelerated Mobile Pages که به نام AMP هم شناخته می شود و به زبان فارسی آن را صفحات موبایلی سریع می نامیم بخشی است که مدتی از رونمایی آن توسط گوگل در بخش webmaster tools گوگل می گذرد. براساس تجربه همواره اعلام کرده ام که وقتی گوگل در وب مستر چیزی را رونمایی می کند به زودی استفاده از آن را اجباری خواهد کرد.
- می توان گفت که صفحات موبایلی پرشتاب، در واقع نسخه ای از صفحات وب موبایل هستند که بر روی یک نسخه ابداعی HTML اجرا می شوند که در این HTML اکثر عناصری که باعث کاهش سرعت بارگذاری صفحات وب در گوشی های تلفن همراه می شوند (مانند Java Script و …) را حذف می کند. در این نسخه از صفحات وب، تنها استفاده از تگ های خاصی از HTML مجاز است و نمی توان از همه تگ ها استفاده کرد. به طور کلی در صفحات پرشتاب موبایل استفاده از کدهایی که حجم صفحات را افزایش می دهند غیر مجاز است.
- amp یک عبارت مخفف است برای صفخاتی که برای لود شدن در موبایل تا ۴ برابر سریعتر شده اند. برای افزایش سرعت سایت هنگام لود شدن با موبایل تصاویر اضافه , رنگ یا تصویر پس زمینه و… حذف میشوند و فقط متن و تصاویر مشخص شده صفحه در موبایل لود میشود . با این کار سرعت لود شدن صفحات در موبایل تا ۴ برابر میتواند بیشتر شود.
اجرای صفحات موبایلی پرشتاب آسان است و گوگل تمامی موارد مورد نیاز را به صورت یک فریم ورک متن باز فراهم آورده تا صاحبان سایت ها را به پذیرش هر چه بیشتر آن تشویق کند.
AMP روشی برای ساخت نسخه موبایلی صفحات وبِ سریعه و از سه جزء ساختاری مهم تشکیل شده:
- AMP HTML: یه نسخه بازسازی شده از HTML که شامل یک سری دستورات خاص AMP سفارشی است.
- AMP JS: یک ساختار جاوااسکریپت برای صفحات موبایلی که سعی میکنه منابع خارجی رو با هماهنگی کمتر بارگذاری کنه.
- AMP CDN: یا شبکه انتقال محتوا که محتوای AMP بهینه شده رو میگیره و روی پلتفرم های یک شرکت دیگه ذخیره میکنه تا بتونه سریعتر انتقال بده.
AMP موجب بهینه سازی کدهای HTML می شود و صفحاتی که از AMP استفاده کنند از سرعت لود بالایی برخوردار هستند و خواندن صفحات را برای کاربران گوشی های موبایل ساده تر می کند.
در کدهای AMP شما نمی توانید از همه تگ ها استفاده کنید و مجاز به این کار نیستید. همچنین فقط از کدهای ساده و پر کاربرد CSS می توانید استفاده کنید. استفاده از کدهای جاوا اسکریپ نیز مجاز به استفاده در همه جای صفحات نمی باشید. در واقع می توان گفت که AMP از یک سری کدهایی که پر کاربرد هستند و حجم پایینی دارند اجازه استفاده را می دهد و کدهای CSS صفحه را نادیده می گیرد تا حجم صفحات افزایش پیدا نکند و دیگر تگ هایی که باعث افزایش حجم صفحه وب سایت می شوند را به عنوان تگ های غیر مجاز درنظر می گیرد.
تاثیر amp بر سئو
از زمان مطرح شدن الگوریتم Mobilegeddon در سال گذشته، سازگاری صفحات وب با گوشی های تلفن همراه، به یکی از مهمترین فاکتورهای رتبه بندی تبدیل شده است. بنابراین AMP که با هدف بارگذاری سریع صفحات وب در گوشی های تلفن همراه، ایجاد شده است می تواند در زمینه دستیابی وبسایت ها به رتبه بندی بهتر بسیار موثر باشد.
استفاده از صفحات AMP و افزایش سرعت لود صفحات در گوشی های موبایل نتیجه راضی نگه داشتن کاربر از وب سایت را در پی خواهد داشت. اگر کاربر از وب سایت راضی باشد در نتیجه گوگل راضی خواهد بود و رتبه سایت در نتایج جستجو ارتقا خواهد یافت. همچنین نداشتن صفحات AMPP بدین معنا نیست رتبه سایت شما در نتایج جستجو کاهش می یابد و سئو سایت پیشرفت نمی کند. شما می توانید با روش های دیگر سرعت لود وب سایت خود را افزایش دهید و کاربر را راضی نگه دارید. ولی اگر نتوانستید سرعت سایت خود را به مقدار قابل قبولی کاهش دهید، حتما از AMP استفاده کنید.
“لطفا به خاطر داشته باشید که هرچند Accelerated Mobile Pages سرعت بارگذاری صفحات وب را افزایش می دهد و از این جهت در بهبود سئو سایت مهم است اما نسبت به سایر فاکتورهای بهینه سازی سایت از اولویت خاصی برخوردار نیست و فقط می توان آن را به عنوان یکی از تاکتیک های سئو مد نظر قرار داد.”
گوگل تلاش می کند تا با ارائه Accelerated Mobile Pages رفتار و عادات جستجو را در میان کاربران تلفن همراه تغییر دهد. دوستان عزیزم دیگر توجیه زیادی برای عدم استفاده از صفحات موبایلی پرشتاب وجود ندارد. زیرا با افزایش کاربران گوشی های تلفن همراه در دنیای وب، سایت هایی که با این تغییر هماهنگ نباشند به احتمال زیاد بخش بزرگی از ترافیک خود را از دست خواهند داد.
هر وبسایت در ابتدا و ماهیت وجودی اولیه اش شامل یک ساختار کلی و گرافیک منحصربفردی است. در amp منظور این نیست که کل سایت خودتان را بدون گرافیک و ساختار زیبا طراحی کنید بلکه تاکید گوگل بر ایجاد نسخه amp سایت در کنار نسخه اصلی آن میباشد. و تاکید اصلی گوگل بر ایجاد نسخه amp سایت برای صفحات خبری سایت است. و با این کار به نوعی قصد دارد تا وبگردی توسط موبایل و خبرخوان ها را راحتتر سازد .
وقتی گوگل ابزاری را معرفی میکند شاید بطور جدی وبسایت ها را تحت فشار قرار ندهد اما مطمئن باشید که یکی از تاثیرگذارترین آیتم های آینده وب همان amp خواهد بود .فعلا احتیاجی نیست که زمان زیادی برای این مبحث صرف کنید .و تاثیر زیادی بر کلیت سئو و بهینه سازی وبسایت شما نخواهد داشت ولی در برنامه هایتان باشد و در زمانهای انجام تغییرات در ساختار و طراحی سایتتان حتما نسخه amp سایت خود را هم در کنار نسخه اصلی آن ایجاد کنید.
چگونه سایت خود را برای AMP بهینه کنم؟
سایتهایی که از وردپرس بعنوان سیستم مدیریت محتوا استفاده میکنند میتوانند افزونه مخصوص AMP را نصب کنند، اما موقع نصب لازم است به سازگاری این افزونه با سایر افزونه هایی که قبلا نصب شده اند توجه کنند زیرا عدم سازگاری به طور خودکار بررسی نمی شود. برای سایتهایی که روی وردپرس نصب نشده اند، می توانید به خود سایت AMP مراجعه کنید و خواهید دید که اینکار به طور دستی و براحتی انجام خواهد شد.
ما پیشنهاد میکنیم برای هرگونه ارتقای سایت حتما از دستورالعمل ها و روشهای مناسب پیروری کنید و پیش از آن حتما همه موارد را اندازه بگیرید و پیش آگاهی های لازم را کسب کنید، که شامل استفاده از آزمونهای سایت و staging environment (نصب برنامه روی یک محیط دیگه) قبل از توسعه نهایی میبا شد، تا از خراب شدن سایت جلوگیری کرده و زمان را از دست ندهید.
چه افزونه ای رو برای AMP پیشنهاد میکنید؟
سلام ممنونم از وب سایت مفید و مطالب عالیتون با سپاس